2.12. klub KGB 

ob 21:00

BALKANOMAD 

Slovenija, Makedonija

Bajsa Arifovska - pihala
Damir Mazrek - tolkala
Dejan Berden - klavijature

Trio je plod dolgoletnega sodelovanja Bajse Arifovske in mariborskega tolkalista Damirja Mazreka, ki sta k projektu povabila pianista Dejana Berdena. Glasbeniki so sodelovanje že ovekovečili na zgoščenki Sotočja, ki je izšla leta 2007 pri založbi Goga. Zgoščenka je bila posneta z zasedbo Dazhbog ensemble, v kateri so soustvarjali Andrej Hrvatin, Matjaž Stošič, Ratko Dautovski in Tadej Furlan.


Trojica tokrat prepisuje zgodovino, ter s svežim zvokom izraža topot konj, odprto nebo, sanje, brezčasje, trans, svobodo…


ob 22:15OLCAY BAYIR 

Turčija, Velika Britanija

Olcay Bayir - vokal
Alistair Macsween - klavijature
Giuliano Modarelli - kitara
Adam Teixeira - bobni

"an impressive newcomer to London’s vibrant global music scene”    The Guardian

Olcay Bayir je Turkinja kurdskih korenin rojena v turškem Antepu, gre za eno najstarejših stalno poseljenih naselbin v zgodovini planeta. Danes živi in ustvarja v Londonu, kjer je tudi pridobila klasično izobrazbo operne pevke. Ponaša z redko slišanim žametnim glasom sopranistke, ki ga kritiki nikoli ne pozabijo omeniti.
Olcay v svojih pesmih portretira bogato kulturno dediščino turške pokrajine Anatolije in širše regije. Njena glasba je kolaž različnih stilov, elemente njenega prvobitnega kulturnega okolja spaja z jazzom, neo-klasiko in urbanimi zvoki 21. stoletja.
Njen debitantski album “Neva/Harmony”, ki ga je posnela pri založbi Riverboat Records, so kritiki ocenili kot enega najboljših world music albumov v letu 2014.
V letu 2015 jo je znana britanska revija Songlines nominirala za nagrado za najboljšega debitanta leta.